Analysen av det här björnkraniet visar att björnhannen skjutits illegalt och att han var mellan två och fyra år när han dödades. Kraniet hittades i en grop med resterna efter ytterligare två björnar och två järvar. Foto: Naturhistoriska riksmuseét

Björn och järv illegalt skjutna – resterna utanför Svenstavik analyserade

Uppdaterad
Publicerad

Det var resterna av tre vuxna björnar och två järvar som gömts undan i skogarna utanför Svenstavik i höstas.

Åtminstone tre av de fem djuren hade skjutits illegalt.

Det visar analysresultaten som nu är klara.

Det var i september som en jägare, ute på älgjakt, fann rester av björn i en grop övertäckt med granris i skogarna utanför Svenstavik i Bergs kommun.

En första bedömning var att det rörde sig om resterna efter tre vuxna björnar och två björnungar. Men analyserna visar nu att det istället varit frågan om tre vuxna björnar och två vuxna järvar.

Skjutna utanför jaktsäsongen

Det finns misstankar om att samtliga djur skjutits utanför jaktsäsongen och att det därmed handlar om ett grovt jaktbrott. Men analyserna har bara kunnat slå fast att tre av dem skjutits illegalt: en björnhanne och de båda järvarna.

– När det gäller två av de vuxna björnarna har vi inte kunnat få en komplett genetisk profil och därför kan vi inte med säkerhet fastslå att även de blivit illegalt skjutna, säger kammaråklagare Åse Schoultz.

Ovanligt stort fynd

Det är centrum för genetisk identifiering vid Naturhistoriska riksmuseét som gjort analyserna. Där konstateras också att björnarna dött när de var mellan två och fyra år.

Fyndet hör inte till vanligheterna, alltså med rester från så många djur, och att de dessutom kommer från både björn och järv.

– Ja, det är ganska ovanligt, säger kammaråklagare Åse Schoultz.

Hoppas på tips från allmänheten

I dagsläget finns ingen misstänkt för jaktbrottet.

– För att komma vidare i utredningen skulle polisen behöva tips från allmänheten. Man får vara anonym, säger Åse Schoultz.

Straffet för grovt jaktbrott är fängelse i upp till fyra år.

I videon nedan kan du höra vad som var känt när utredningen inleddes i höstas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En preliminär bedömning är att björnarna kom dit under våren eller försommaren.” Hör Åse Schoultz, åklagare, berätta om det som nu utreds som grovt jaktbrott. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.