Björnarna ska räknas igen

Uppdaterad
Publicerad

Hur många björnar finns det i Jämtland och Västernorrland? Ingen vet. Därför vill länsstyrelserna nu räkna björnarna igen och har sökt pengar för detta.

Under 2006 gjordes den första spillningsinventeringen av björn i Jämtlands län. Under flera månader samlade jägare och andra in björnspillning som sedan skickades in för analys.

Genom DNA-profilering kunde länsstyrelsen i Jämtland sen göra en uppskattning av antalet brunbjörnar i länet. Svaret blev omkring 1000.

I Västernorrland gjordes den senaste björninventeringen 2004. Då visade den på att det fanns omkring 160 björnar i länet.

Under de senaste åren har avskjutningen av björnstammen ökat i Jämtland och viltvårdsdelegationen har satt som mål att björnstammen ska minskas till 650 björnar år 2015.

I Västernorrland har man bestämt att björnstammen ska ligga mellan 180 och 200 björnar.

För att få en uppfattning om hur läget är nu vill länsstyrelsen i Jämtland tillsammans med Västernorrland göra en ny björnspillningsinventering under hösten 2013.

Man har sökt 5 125 000 kronor för inventeringen från Naturvårdsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.