Folk på orten är säkra på att den björn som nu skjutits är identisk med en björnunge, som rörde sig i området för två år sedan. Polisen David Westlin förklarar varför polisen beslutade att avliva björnen som rört sig nära hus i Digernäs. Foto: Björn B Schäfer och privat

Björnen i Digernäs kan ha rört sig här i två år

Uppdaterad
Publicerad

Den björn som sköts i trakterna av Digernäs i helgen visade egentligen ingen aggressivitet. Däremot var den för orädd för människor och det kan vara en grogrund för en allvarlig incident.

Hösten 2019 gick en till synes övergiven liten nalle omkring mellan villatomterna i just det här området. Polisen har nu uppgifter om att det är just den här björnen vuxit upp och i helgen avlivades som en säkerhetsåtgärd.

– Det gjordes i vart fall tre allvarliga försök att skrämma iväg björnen, men den kom hela tiden tillbaka till just det här området. Bland annat finns det småbarn här och därför kunde vi inte ta några risker, förklarar lokalpolisområdeschefen i Östersund, David Westlin.

Den här tiden på året kommer ju björnarna ut ur sina vinteriden och deras prioritet ligger på att så fort som möjligt äta på sig vikt igen. Just därför händer det att de söker sig nära bostäder där det till exempel brukar finnas tunnor med matkompost.

Händer något som björnen kan uppfatta som konkurrens om matfyndet kan läget snabbt bli farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.