En av de björnar som sköts i länet under årets licensjakt. Foto: Privat

Björnjakten avslutad – rekordstor åteljakt

Publicerad

Nu har årets licensjakt på björn avslutats och samtliga 100 björnar har skjutits. Sista björnen fälldes i lördags. Men för många jägare tog björnjakten slut bra mycket tidigare än så. Samtidigt var åteljakten i år rekordstor.

– Björnjakten i länet avslutades i lördags. Det är tio dagar tidigare än ifjol, säger vilthandläggare vid länsstyrelsen Nicklas Rumm.

Men för flera jägare i östra delen av länet tog jakten slut betydligt tidigare, efter bara fem, sex dagar ute i skogen.

Ökning av antalet björnar

Det har fått fler än en jägare att ifrågasätta om inte björnstammen har ökat och är större än vad den senaste inventeringen visade.

– Licensjakten har koncentrerats till den västra delen av länet för att minska skadorna för rennäringen och det gör att stammen kan ha ökat lokalt så att man till exempel i Sveg, Hammarstrand och Bräcke där man för tio år sedan inte hade så mycket björn nu märker av en ökning. En ökning lokalt alltså men inte för länet totalt, säger vilthandläggare vid länsstyrelsen Nicklas Rumm.

Krav på större tilldelning

Förvaltningsmålet för björnar är satt till 650 björnar. Samtidigt visar den senaste inventeringen att björnantalet i länet sannolikt uppgår till 850. En stor marginal mellan förvaltningsmål och björnantal, kan tyckas. Många jägare vill att tilldelningen ska utökas. Men länsstyrelsen svarar att hänsyn måste tas till en eftersläpningseffekt.

– Den jakt som bedrivs i år kanske inte märks förrän om tre år, och det är något vi måste ta hänsyn till när tilldelningen beslutas. Men vi följer utvecklingen och år 2020 kommer vi att göra en ny björnspillningsinventering och efter den kommer vi att veta bättre hur stor stammen verkligen är, säger Nicklas Rumm.

Rekordstor jakt med åtel

I år har också rekordmånga valt att pröva åteljakt. Länsstyrelsen beslutade om 51 tillstånd till åteljakt i år, vilket kan jämföras med 35 ifjol.

– Allt fler vill jaga björn och åteljakt är ett sätt att bredda chanserna att fälla en björn, konstaterar länsstyrelsens vilthandläggare Niclas Rumm.

Licensjakt på björn i länet

Jakten startade 21 augusti och var tillåten fram till och med 15 oktober 2019. Den omfattade 100 björnar.

Björnjakten tog slut:

2019-08-26 Jakten avlyst i område 1B

2019-08-27 Jakten avlyst i område 2B

2019-09-21 Jakten avlyst i område 1A

Områdesindelningen:

  • Område 1: söder om Europaväg 14 (E14). 40 björnar fick fällas, varav maximalt 20 björnar nom område 1b.
  • Område 2: norr om Europaväg 14 (E14). 60 björnar fick fällas, varav maximalt 30 björnar område 2b.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.