En av de björnar som fälldes under licenjakten på björn 2021, den jakt som nu ska prövas av högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Maria Harning/SVT

Björnjakten i Jämtlands län prövas i Högsta förvaltningsdomstolen

Publicerad

Högsta Förvaltningsdomstolen ska pröva om 2021 års björnjakt i Jämtlands län strider mot art- och habitatsdirektivet. Domstolen har beslutat att ta upp frågan, efter överklagan från Svenska Rovdjursföreningen.

2021 beslutade länsstyrelsen i Jämtland att 200 björnar fick fällas under licensjakten. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av både Svenska Rovdjursföreningen och Jaktkritikerna, som menade att jakten var för omfattande och strider mot art-och habitatsdirektivet.

Både Förvaltningsrätten och senare Kammarrätten avslog överklagandena, eftersom man menar att jakten inte försvårar att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för björnstammen i länet.

Svenska Rovdjursföreningen överklagade till Högsta Förvaltningsdomstolen som nu har meddelat prövningstillstånd.

Under jakten 2021 sköts 167 av de 200 tilldelade björnarna.

Förra året, 2022, var kvoten på licensjakten på björn 220 björnar i Jämtlands län. Den fylldes på drygt en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.