Blåsig natt i länet – 38,6 meter per sekund i byvind på Sylarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en blåsig natt i länet. E 14 väster om Staa och Skalstugevägen stängdes på grund av hårt väder.

Vid 22-tiden på tisdag kväll fattade Trafikverket beslut om att stänga två vägar i västra Jämtland. Såväl E 14 som Skalstugevägen stängdes på grund av hårt väder med starka vindar och drivbildning. Klockan 7 onsdag morgon beräknades E 14 vara farbar för trafik. Skalstugevägen beräknas öppna tidigast klockan 9.

Det har blåst ordentligt under natten i stora delar av länet. Hårdaste byvindarna i Sverige har uppmätts vid SMHI:s mätstation på Sylarna där det varit upp till 38,6 meter per sekund i byvind. Från Blåhammaren rapporteras nattens högsta medelvind med 29,7 meter per sekund.

Under onsdag morgon ska vindarna avta och det beräknas blåsa 3-4 sekundmeter på de flesta håll i länet under onsdagen.

Stormvarning

 * För att vindstyrkan ska klassas som storm krävs att det blåser 24,5-28,4 meter per sekund. Vindstyrkan, som är ovanlig i inlandet, kan rycka upp träd med rötterna och ge betydande skador på hus.

 * Orkan blir det först när vindarna uppnår mer än 32,7 meter per sekund.

 * Benämningen för vindar under stormstyrka varierar på land och till sjöss. Blåser det exempelvis 18 sekundmeter heter det kuling ute på havet och hård vind uppe på land.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.