Blidvädret: Se när flodvågen drar igenom Huså

Uppdaterad
Publicerad

Hela Västjämtland drabbades hårt av skyfall och många plusgrader under lördagen. Anders Abrahamsson i Huså fångade på film när en ispropp lossnade högre upp på Åreskutan som fick ån genom byn att svämma över.

Det var med förfäran som Anders Abrahamsson och hans familj i Huså bevittnade när vattenflödet i ån intill plötsligt svämmade över alla bräddar.

– Vi var inomhus och hörde hur det brakade till och sedan kunde jag filma flodvågens framfart. Den kom väldigt nära hus och bilar och ett tag trodde vi att landsvägsbron nere vid Kallsjön skulle dras med. Men vattnet forsade bara över som tur var.

Deformerat broräcke

Anders och hans familj gick efteråt ut för att kontrollera eventuella skador på bron men förutom att metallräcket delvis hade deformerats så verkade själva bron oskadad.

– Otrolig tur att ingen körde över bron i just det ögonblicket. Då hade det kunnat sluta i en katastrof.

Se de dramatiska bilderna i klippet ovan.

Huså herrgård, som ligger vid utloppet av Husån nära Kallsjön, fick gårdsplanen närmast ån översköljd av vattenmassor med stora isblock. – Vi tar oss inte in i bagarstugan längre. Den är helt blockerad av isen. Det berättar Lena Gråberg som arrenderar herrgården. Foto: Lena Gråberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.