Foto: Anders Wiklund/TT

Boende fick sockerdricka åtta gånger om dagen – munnen fylldes av var

Uppdaterad
Publicerad

En boende på ett äldreboende i Härjedalens kommun fick dricka sockerdricka åtta gånger om dagen i samband med läkemedelsintag. Vid en tandundersökning visade det sig att personens överkäke fyllts av var. Det framgår av en lex Maria-anmälan.

Det var när en tandhygienist besökte äldreboendet som det upptäcktes att den boende hade en varfylld överkäke och att personens munhåla var i mycket dåligt skick. Det framkom då att personal givit den boende sockerdricka åtta gånger om dagen i samband med läkemedelsintag.

Skulle förbättra läkemedlets effekt

Enligt den lex Maria-anmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska anledningen ha varit en ogrundad uppfattning om att det skulle förbättra läkemedlets effekt.

Har drabbats av svårigheter att äta

I anmälan står även att läkemedlet dessutom getts i samband med måltid, vilket även det var en felaktig hantering. Läkemedlet skulle antingen ges en halvtimme före eller en timme efter maten.

Den boende har enligt anmälan drabbats av svårigheter att äta ordentligt och som följd fått försämrat näringsintag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer