Kommundirektören Anders Wennerberg säger att de ensamkommande ungdomarna ska få bo kvar – åtminstone några veckor till. Foto: SVT JämtlandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Boende för ensamkommande tillfälligt löst

Publicerad

De unga i Östersund som väntar på uppehållstillstånd för att gå gymnasiet, kommer inte att bli bostadslösa. Det lovar nu Östersunds kommun.

De ungdomar som sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen fick tidigare besked om att de inte längre kunde bo kvar där de bor efter den 1 oktober.

Anledningen är den nya gymnasielagen, där unga ensamkommande ges möjlighet att studera på gymnasiet. Enligt den lagen så har de inte rätt till bostad.

Men Östersunds kommun har nu beslutat att ungdomarna får bo kvar i sina bostäder, åtminstone några veckor till.

– Vi har hittat en lösning tillsammans med ideella organisationer, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund till SVT Nyheter Jämtland.

– Kommunen hyr ju redan Attefallshusen, så de kommer att kunna att bo kvar åtminstone i några veckor framåt. Under tiden så gör vi ett ideellt-offentligt partnerskap, ett IOP, med fler ideella organisationer, där vi kommer att ta hand om ungdomarna på ett bra sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer