Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Berkestedt Jonsson, socialchef i Krokoms kommun säger att man behöver ta upp delar av det värdegrundsarbete man gjorde för några år sedan då man hade problem med personalens ”etik och moral”. Foto: Lukas Johansson/SVT

Socialchefen om att boende inom LSS i Krokom hittades i sin egen avföring: ” Vi har vidtagit åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

En person i Krokom som ska få hjälp dygnet runt lämnades utan tillsyn och hjälp i 5-7 timmar vid två tillfällen. En lex Sarah-anmälan har gått till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det bedöms som allvarliga missförhållanden.

Personens funktionshinder gör att hen behöver en anställd på plats dygnets alla timmar. Men två gånger, en gång under julafton 2022 och en gång i januari 2023, har personen lämnats ensam. En av gångerna hittades personen i sin egen avföring. Enligt anmälan ska personen lämnats ensam i 5-7 timmar varje gång.

Enligt anmälan går det inte att utesluta att personen kan ha fått skador av tryck och sår eller rodnader av att vara i sina egna kroppsvätskor. Enligt anmälan har berörda stängts av från arbetet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person i Krokom som är helt beroende av hjälp hittades efter flera timmar i sin egen urin och avföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.