Verksamheter i Härjedalen fria från smitta – utan några dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Alla brukare och all personal har nu tillfrisknat från covid-19 i Härjedalens kommun. Totalt har nio brukare smittats, men ingen har avlidit. Det betyder att kommunens särskilda covid-team får vila.

Många kommunala boenden och verksamheter i länet och landet har varit hårt drabbade av coronaviruset.

Exempelvis har 11 brukare avlidit i Bräcke kommun och 17 stycken i Östersunds kommun. Men i Härjedalen ser det annorlunda ut.

Av de 9 brukare och 16 anställda inom vård och omsorgen som varit smittade har alla nu tillfrisknat och verksamheterna är helt fria från smitta.

– Vi är tacksamma för det, säger kommunens socialchef, Anda Embretzen.

Smittan har funnits inom bland annat hemtjänsten, men äldreboendena har klarat sig helt.

Vad kan det bero på?

– Vi som kommun var tidigt ute med besöksförbud. Och så handlar det nog om en stor noggrannhet när det kommer till hygienrutiner hos personalen. Det är nog vad vi kan säga än så länge. Sen vet jag vet inte om man kan hänvisa till tur? säger Anda Embretzen.

”Ibland måste man vara modig”

Kommunen införde besöksförbud på äldreboenden före regeringen kom med sitt beslut. Enligt Anda Embretzen blev detta ifrågasatt eftersom det inte var helt rätt rent juridiskt.

– Men det känns som att vi tänkte rätt. Ibland måste man vara modig och fatta vissa beslut och kanske gjorde vi helt rätt.

Anda Embretzen tror även att det faktum att det tog längre tid för Härjedalen att få en samhällsspridning kan vara en orsak till hur situationen ser ut just nu.

Härjedalens kommun var tidiga med besöksförbud. Foto: Bengterik Busk/SVT

Covid-teamet får vila

Härjedalen har ett särskilt covid-team som arbetat med smittade för att undvika att föra smittan vidare till friska brukare. Men eftersom verksamheterna är coronafria får teamet nu vila. Det har nu återgått till ordinarie arbetsuppgifter.

Anda Embretzen poängterar dock att det här inte innebär att man kan slappna av.

– Vi fortsätter informera personal och påminner om att de ska fortsätta vara noggranna. Det är inte över, det gäller att hålla ut.

Socialchef Anda Embretzen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.