Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den gamla prästgården i Borgvattnet har under flera år besökts av influencers från hela världen. Se mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Youtubers från hela världen lockas till Borgvattnets prästgård

Publicerad

Prästgården i Borgvattnet har utnämnts till Sveriges mest hemsökta hus. Och från att ha varit en udda tilldragelse på den östjämtska landsbygden är prästgården i Borgvattnet numera spridd bland åtskilliga Youtubekanaler världen över.

– Trots pandemin har vi haft ett av de bästa åren hittills, säger ägaren Tony Martinsson.

Sedan ett par år tillbaka ägs prästgården av Tony Martinsson och hans bror Niclas Laaksonen. Till Borgvattnet lockas det mesta från spökjägare till allmänt nyfikna.

En rysk Youtubekanal har till exempel 11 miljoner visningar på sitt avsnitt om späkprästgården i Borgvattnet.

Nyligen har också två personer anställts för att ta hand om alla som vill övernatta.

Många vittnesmål

Tony Martinsson själv tycks balansera på en tunn tråd när han talar om sin prästgård. Från ”flera har vaknat mitt i natten av att tre kvinnor har suttit och gråtit i den där soffan” och ”de skulle gräva på platsen där man tror att ett barnlik begravts och då började hela huset att skaka” samt ”sängar och annan inredning flyttas runt utan att någon rört dem”.

Fast han är själv skeptisk.

– Mycket som händer har naturliga förklaringar, säger Tony.

Stor del av hans tid ägnar han dessutom till att så vetenskapligt som det går undersöka platser som har rykte om sig att få besök från den andra sidan.

– Det udda med Borgvattnet är att kyrkan själv gick ut med konstaterandet, att här händer det saker som inte går att förklara, säger han.

Under intervjun med Tony lade ljudupptagningen av flera gånger av oförklarliga skäl... se inslaget om prästgården ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer