Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boxholmsostar har numera sin nya hemvist vid mejeriet i Östersund. Foto: SVT

Boxholms ost levereras nu från mejeriet i Östersund

Uppdaterad
Publicerad
Förra veckan började ostar, som tillverkats i Östersund under namnet Boxholm, nå ostdiskarna. Men kritik finns att de inte smakar likadant som förr.
– Det kanske saknas den där riktiga Boxholmskaraktären, men vi jobbar för att få dit den, säger produktionsledaren för osttillverkningen i Östersund.

I Arlas mejeri i Östersund tillverkas sedan tidigare mest ostar av typ hushållsostar och Gouda.

Stora investeringar

Anledningen till flytten av Boxholmsosten var att Arla ville effektivisera tillverkningen, med en modern automatiserad anläggning. Mångmiljonbelopp har därför investerats i Östersundsmejeriet.

– Dels har vi fått bygga ett helt nytt salteri för att klara av kryddosttillverkningen. Men också olika lösningar för att införliva Boxholms ostar i vår process. Och sen den tekniska lösningen med robotar som ska utföra de tunga arbetsuppgifterna, säger Mattias Alsing, som är produktionschef i Östersund.

Tunga arbetsmoment försvinner

Några ostvarianter i Boxholms sortiment vändes tidigare för hand, flera gånger om dagen, och nya maskiner har därför köpts in till Östersund för att sköta den uppgiften. Men de är ännu inte drift.

– Den linan med robotar som vänder ostarna är tänkt att vara igång om några veckor, berättar Mattias Alsing.

Smaken förändrad efter flytten

Sedan en vecka tillbaka finns några varianter av Boxholmsostar från Östersund ute i vissa butiker. Men det finns kritiker som tycker den smakar lite annorlunda. Och Mattias Alsing håller delvis med.

– Jag tycker att det är en jättebra ost men den kanske saknar den där riktiga Boxholmskaraktären. Men det gäller ju att smaka och sen skruva lite grann.  Och sedan smaka och skruva. Målet är så klart att den ska smaka precis som förr. Det tar lite tid med ostar, för det är en levande produkt som hela tiden ändrar karaktär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer