Efter en nedgång ifjol har antalet fjällrävskullar ökat i år och läget ser stabilt ut, säger länsstyrelsens Tomas Bergström efter sommarens inventering. Foto: Lars Liljemark, länsstyrelsen.

Bra år för fjällräv i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fjällrävskullar har ökat i år jämfört med ifjol och utvecklingen ser positiv ut. Det konstaterar Tomas Bergström vid länsstyrelsen. Hör honom berätta mer om läget för fjällräven i klippet ovan.

Ifjol uppgick kullarna till 20 stycken. I är antalet större än så.

– Sett över ett längre tidsperspektiv så har de sista tio åren varit ganska bra för fjällräven. Det har varit en betydande återhämning sedan den tiden när vi hade ytterst få fjällrävar i länet, säger länsstyrelsens Tomas Bergström.

Men även de senaste tio åren har antalet fjällrävar varierat. Toppåret var 2011 med 38 nya kullar som följdes av ett bottenår då det helt saknades föryngringar.

Av de 29 nya kullar som tillkommit i år, finns omkring 25 stycken i Helagsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.