VM-arrangemangen i Östersund och Åre har analyserats ur ett besökarperspektiv. Foto: TT/SVT

Bra stämning men sämre mat • VM-besökarnas dom

Uppdaterad
Publicerad

På det stora hela var besökarna vid alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund mycket nöjda med arrangemangen. Det visar ETUORs stora enkätundersökning.

Mittuniversitetets turismforskningscenter ETOUR har analyserat drygt 4000 enkätsvar från besökare på VM-arrangemangen i Åre och Östersund.

Sammanställningen visar bland annat att alpina VM hade fler utomlänsbesökare än Skidskytte VM. Hela 80 procent av besökarna i Åre kom utifrån jämfört med 60 procent för Skidskytte-VM.

Högt betyg

Snittbetyget för båda evenemangen är högt, nio av tio besökare angav att de var antingen nöjda eller mycket nöjda.

– Besökarnas omdömen kring de två evenemangen är likartade då man är mest nöjd med atmosfären under tävlingarna och minst nöjd med mat och dryck, säger Martin Wallstam, doktorand på turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet.

Inga störningar

Det höga betyget var förväntat.

− Vi vet från tidigare studier att evenemangsbesökare i regel uttrycker nöjdhet såvida inte någonting anmärkningsvärt negativt skett. Om det inte varit ett stort strömavbrott eller konstanta köer, till exempel, så är man oftast nöjd, säger Martin Wallstam.

Enkäten är en del i en större rapport som presenteras i sin helhet på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skidskytte-VM 2019 Östersund

Mer i ämnet