Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Collin

Brand i byggnad i Norråker – bryter upp yttertaket för att släcka

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen utbröt en brand i ett hus i Norråker, Strömsunds kommun. Byggnadens vindsvåning är totalförstörd och en fiberhubb på baksidan hotas av lågorna.

Larmet om branden inkom vid klockan 04.30 på måndagsmorgonen. Räddningstjänst är på plats och har under förmiddagen fått kontroll över branden. Nedervåningen är räddad från lågorna men stora mängder vatten har runnit ner i lokalerna under släckningsarbetet. Det är därför oklart om huset kommer att kunna återställas. Övervåningen och vindsvåningen är totalförstörda av lågorna.

Kan ha startat på balkong

Branden misstänks ha startat på en balkong, det finns inga uppgifter om personskador. Inringaren ska under morgonen ha bankat på fönstren och lyckats väcka den som bor i huset, och inga fler ska ha funnits där inne.

Strax innan lunch på måndagen arbetar man med att bryta upp plåttaket för att kunna släcka eventuella glödbränder på vinden.

Fibertillförseln hotad

På baksidan av byggnaden, som tillhör byföreningen och huserar en rad olika verksamheter, sitter en fiberhubb som förser byn Norråker med fiberuppkoppling. Räddningstjänsten fokuserar nu på att skydda den.

– Den ser vi som samhällsviktig att skydda, säger Viktor Brandt.

– Utifrån den senaste rapporten så lät det lovande. Men det är fortsatt osäkert, lite knepigt läge, fortsätter han och poängterar att hubben är ömtålig för både eld och vatten.

Byn utan internet

Den fiberhubb som förser byn med bredband ska vara säkrad från lågorna men har eventuellt tagit skada av vattnet från släckningsarbetet, enligt räddningstjänsten. Enligt rapporter under morgonen ska byns drygt 100 invånare för tillfället vara utan internet, till följd av branden.

Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.