Johan Wickenberg, Räddningstjänsten Jämtland, är yttre befäl på plats i Kälarne Foto: Maria Harning/SVT

Brand i stolpfabriken i Kälarne

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen började det brinna i Octowoods stolpfabrik i Kälarne. Det brann med öppna lågor och var risk för spridning – men räddningstjänsten lyckades begränsa branden till verkstadsdelen av fabriken.

Larmet kom vid 16-tiden på fredagen. Personal från fyra räddningstjänster bekämpar på fredagskvällen en större brand hos Octowoods i Kälarne, i Bräcke kommun.

– Det kom in som ett automatlarm. När den första styrkan kom till platsen visade det sig att det brann för fullt i verkstan, sa Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten, runt klockan 16.50.

Brinner med öppna lågor

Vid 18-tiden berättade SVT:s Maria Harning, som befinner sig på platsen, att det brann för fullt med öppna lågor.

– Jag pratade just med räddningsledaren som sa att branden inte var under kontroll.

Det är räddningstjänsterna i Kälarne, Hammarstrand, Bräcke och enheter från Östersund som jobbar med industribranden.

Problem med vattenförsörjningen

Räddningsmanskapet gjorde hål på taket till byggnaden som brinner, för att man ska komma åt brandhärden. Räddningstjänsten lyckades förhindra spridning av branden och vid 23:45 var branden släckt.

– Vi lyckades begränsa branden till verkstadsdelen. Vi lämnade platsen vid 05:00 på morgonen och personal från företaget har haft efterbevakning, säger Kristina Henriksson, inre befäl på räddningstjänsten.

För fyra år sedan, våren 2015, brann det på exakt samma ställe, i samma byggnader. Även den gången rörde det sig om en storbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.