En verkstadslokal i Söderåsen brann under torsdagen ned till grunden. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Brand i verkstadslokal i Söderåsen – räddningstjänst lät byggnad brinna ned

Uppdaterad
Publicerad

Runt 12-tiden kom larm om brand i en verkstadslokal i Söderåsen, Krokoms kommun. Branden var fullt utvecklad och släckningsarbetet försvårades av att det kunde finnas explosionsrisk från eventuella gasoltuber i byggnaden. Strax innan 15 hade räddningstjänsten tagit beslut om att låta byggnaden brinna ner till grunden.

Räddningstjänst spärrade av 300 meter runt byggnaden på grund av gasolflaskorna.

– Det är oklart vad räddningsledaren gjort för bedömning på plats, kanske kan man släcka med skydd, exempelvis om det finns en bil som kan skydda, säger inre befäl Martin Jonsson.

Svårt att rädda byggnaden

Branden var fullt utvecklad och enligt räddningstjänsten skulle det bli  svårt att rädda byggnaden.

– Vi försöker skydda intilliggande byggnader, det är en bit till närmsta boningshus men det finns en rasad ladugård som vi försöker förhindra spridning till.

Strax innan 15 hade räddningstjänsten tagit beslut om att låta byggnaden brinna ner till grunden.

– Det är svårt att komma nära och släcka på grund av explosionsrisken så vi får låta den brinna ner. Men just nu har vi kontroll på branden och den sprider sig inte, säger Jonsson.

Ingen skadad

Det är ännu oklart vad som orsakat branden men ingen ska ha skadats. Räddningstjänsten beräknar att släckningsarbetet kommer att ta större delen av eftermiddagen och kvällen. Klockan 20 var man fortfarande kvar på platsen för eftersläckning.

– Det har varit lågor som har blossat upp igen som skulle kunna blåsa till intilliggande hus men vi har kontroll på situationen. Jag tror att vi kommer att kunna lämna platsen här under kvällen, säger Martin Jonsson.

Blossade upp under kvällen

Vid 19-tiden under torsdagen larmades SOS om glöd och lågor vid den tidigare brandplatsen. Enligt SOS Alarm handlar det om lastpallar på området som glöder. Räddningstjänst kommer att finnas kvar för efterkontroll.

– Det fortsätter att småbrinna. Vi lägger på lite mer vatten, säger Martin Jonsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.