I Kaxås brann den är elden på lördagskvällen. Vindkraftsmotståndet i länet viker inte ner sig. Foto: SVT Jämtland

Byar i Jämtland tände brasor som varning för vindkraftsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet mot vindsnurrorna inte bara pyr i Jämtlands län. Under 1 maj brann det för öppna lågor. I Offerdal och Ragunda tändes vårdkasar för att liksom besvärja de krafter som vill bygga vindkraftsparker på orten.

Majbrasorna flammade ganska glest i år på sista april. Men på 1 maj sågs eldar på sina håll, då genom så kallade vårdkasar.

– Det var ju ett gammalt sätta att varna en bygd för att till exempel fiender var på gång, säger Henrik Ling, ordförande i Livskraft Offerdal.

Både Krokoms kommun, där Offerdal ligger, och Ragunda kommun har ju redan en omfattande utbyggnad av vattenkraften. Samtidigt blir vindsnurrorna dessutom bara fler och fler.

– Jag tycker att vi har bidragit med vårt, menar Ling.

Även om de respektive kommunerna har börjat dra öronen åt sig och tvekar att tillåta ytterligare vindsnurror, så ser byborna hotet långt ifrån som undanröjt.

Det här med vindsnurror, om man ser dem i fjärran, är det egentligen inte bara en vanesak hur man reagerar?

– Nej, det här handlar om naturvärden som i sin sak bidrar till den inflyttning vi ser just nu, säger Henrik Ling.

I klippet kan ni höra Henrik Ling utveckla sina tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.