Kort avtal med Vardaga efter brister

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har funnit brister på Vardagas äldreboende i Torvalla och kommer därför inte att förlänga avtalet med tre år som brukligt utan endast med ett halvår. Äldreboende kan nu komma att bli kommunalt igen.

Efter att Arbetsmiljöverket funnit brister i arbetsmiljöarbetet på ”Vardagas särskilda boende” på Skogsbruksvägen i Torvalla, väljer Östersunds kommun att bara förlänga avtalet med bolaget i sex månader. Normalt brukar kommunen förlänga avtalen med externa utövare på tre år.

Politikerna vill se vad Arbetsmiljöverket kommer fram till och att kommunen gör en egen granskning innan det blir fråga om ett mer långsiktigt avtal.

Personalbrist drabbar boende

Politikerna har gjort en samlad bedömning, arbetsmiljöverket har utgått från en anmälan som skyddsombudet har gjort. Den har koncentrerat sig på olika arbetsuppgifter, städ bland annat nattetid, och att det har varit svårt att hitta personal.  Personalen har fått gått in och jobbat för varandra, vilket ha lett till att det har blivit väldigt kort tid för återhämtning.

– Och till slut så påverkar det de som bor där. Tjänstemännen och vi från majoriteten den bedömningen att kvalitetsbristerna är för stora för att vi ska förlänga avtalet med tre år, säger ordförande för vård-och omsorgsnämnden Mona Modin Tjulin (S).

Beslut kommer i november

Det är på Skogsbruksvägen som kommunen och privata aktörer drivit var sitt identiskt särskilt boende för att se om någon av driftsformerna har fördelar.

Nu ska vård- och omsorgsförvaltningen utreda om det finns några stordriftsfördelar och effektiviseringsvinster om båda boendena skulle drivas av Östersunds kommun. I november kommer vård- och omsorgsnämnden fatta beslut om hur det särskilda boendet ska drivas i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer