Djupa hjulspår syns ännu på sjöbotten vid Lillsundet nära Skansholmen inom Andersöns naturreservat. Körningen är nu polisanmäld. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Buskörning vid Andersöns naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

”Kan inte utesluta att det skett skador inom Natura 2000-området” säger länsstyrelsen i Jämtlands län i en kommentar till polisanmälan.

Det var i mitten av april som en besökare vid Andersöns naturreservat såg två stycken jeepliknande bilar komma körande, på isen vid strandkanten på östra sidan av Andersön.

Eftersom Andersön är ett naturreservat så hörde vittnet av sig till länsstyrelsen om den olovliga körningen och bifogade bilder på bilarna och misstänkta skador på frilagd sjöbotten.

Har skyldighet att anmäla

Caroline Westerlund är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Det har skett en påverkan inom naturreservatet och vi har en skyldighet att polisanmäla tips där vi misstänker brott. Vi kan heller inte utesluta påverkan inom något av de natura 2000-områden som ingår i naturreservatet, säger hon.

Kan ha kört sönder fornlämningar

Men om det bara körts på isen och lite på frilagd sjöbotten?

– Risken finns att de kan ha kört sönder kultur- och fornlämningar. Naturreservatets gränser sträcker sig längre ut än bara till strandlinjen, säger Caroline Westerlund. Det finns även risk att grumlingar på grund av körningar i vattnet kan påverka Natura 2000-området negativt.

Brutit mot flera regler

I sin anmälan till polisen skriver länsstyrelsen i några punkter vad som är förbjudet inom Andersöns naturreservat:

  • Framföra motorfordon annat än längs vägen
  • Bedriva organiserad verksamhet utan länsstyrelsens tillstånd
  • Göra åverkan på mark och växtlighet

Länsstyrelsen avvaktar i nuläget hur, och om, polisen ska gå vidare i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.