Enligt lag får en busschaufför köra i fyra och en halv timme och måste sedan ta rast i fyrtiofem minuter. Därefter får chauffören köra i ytterligare fyra och en halv timme. Samma regler gäller för en lastbilschaufför vilket den anonyma busschauffören som ringer in till SVT Nyheter Jämtland tycker är helt orimligt.
– Skillnaden för en lastbilschaufför och en busschaufför i arbete är ju väldigt stor. En lastbilschaufför har egen säng och kan lägga sig och vila när som helst, den möjligheten har inte den som kör buss, säger han.
Chauffören menar på att personen som kör buss har ansvar för sina kunder och måste alltid se till att de har det bra. En person som kör lastbil kan istället lägga sig och sova och ta vara på sin rast på valfritt sätt.
Ingen skillnad på dag och natt
Lagen om vilotider ser likadan ut under dagtid som under nattetid och busschauffören som ringer in till SVT nyheter vill ha en lagändring som innebär att man inte behöver sitta och köra ensam på nätterna.
– När rasten ligger på natten så har den inte så stor effekt, alla busschaufförer vet vad jag pratar om. Det är alltid tröttheten man måste kämpa emot, vem som helst förstår ju att man inte är van att vara vaken nattetid.
”Chauffören har fått en orimlig uppgift”
Sträckan från skolan i Skene till Klövsjö är en körtid på minst 9 timmar och till olycksplatsen åtminstone 8 timmars körtid. Vilket innebär att chauffören hade haft en rast på 45 minuter och körde enbart under nattetid.
– Att man inte planerat den här körningen med två chaufförer är för mig en gåta.
Hur tycker du att lagen borde se ut?
– Det är en diskussion man måste ha men jag talar för alla busschaufförer när jag säger att det här inte är rimligt. Jag tror inte själv att jag hade tagit på mig den här körningen ensam.
Busschauffören poängterar att han inte anklagar personen som körde bussen men tycker att det är en maximerad körning som skulle vara påfrestande för vem som helst.
Facket tror inte på lagändring
Hans-Åke Sabel, som är regionalt skyddsombud på bussarbetarnas riksorganisation säger att det finns många aspekter på hur arbetstidslagen bör se annorlunda ut då man jämför jobbet med en lastbilschaufför men han tror inte att en lagändring skulle göra det säkrare på vägarna.
– Det här är ingen fråga som vi lyft men ser jag till mig själv så tror jag inte att det skulle göra någon skillnad.
Han tror inte heller att det skulle bli någon vidare skillnad om man ändrade lagen under nattetid eftersom man som busschaufför gör sig redo för att jobba natt innan själva resan, menar Hans-Åke Sabel.
– När det gäller den här resan och om det vore jag så hade jag pratat med arbetsledaren om att vara två förare, säger Hans-Åke Sabel, regionalt skyddsombud på bussarbetarnas riksorganisation.
Vad gäller?
- En körperiod får omfatta en körtid för högst 4,5 timmar
- Körtiden får som längst vara 9 timmar per dag och högst två dagar i veckan får körtiden sträckas ut till 10 timmar.
- Föraren ska ta minst 45 minuters rast, i sin helhet eller i två delar, inte fler. Den första rasten ska då vara minst 15 minuter lång och den andra måste var minst 30.