Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Russ Murtagh i Västeråsen, Oviksbygden, berätta om oron för planerna på en urangruva. Foto: Marie Selander/SVT

Bybon Russ Murtagh: Blir det en död hand över Oviken?

Uppdaterad
Publicerad

En av byborna i Oviksbygden som oroar sig över nya planer på gruvbrytning är Russ Murtagh, som minns den tidigare så intensiva jakten på uran. Vilka planer som finns nu känner han inte till.

– Man undrar vad det är som händer, säger han.

– Där borta borrade man, man tog hand om det väl, så det syns ingenting nu. Men det var nära oss, säger Russ Murtagh och visar var prospekteringsbolagen provborrade senast när det var aktuellt.

Russ Murtagh flyttade från Nya Zeeland till Oviksbygden i Bergs kommun för fyrtio år sedan. Han har sett prospekteringsbolagen komma och gå. Först var det jakt på uran. Sedan kom uranbrytningsförbudet 2018 och fokus flyttades till ”batterimetallen” vanadin.

Men det senaste åren har det varit ganska tyst kring prospekteringen, konstaterar han. Men tankarna på den finns hela tiden kvar.

Oro för dricksvattnet

Området där det australiska bolaget har sina mineralrättigheter ligger inte långt från Russ Murtaghs gård i Västeråsen. Han pekar västerut:

– Det bor många här som berörs, fler än man kan tro. Men ingen vet riktigt vad som är på gång, säger han.

Det som ökar oron är också att regeringen och SD öppnat upp för att ta bort uranbrytningsförbudet. Det skapar nya möjligheter för gruvbrytning i området, konstaterar det australiska bolaget.

Gruvbrytning är ingen lätt fråga att ta ställning till: innovationskritiska metaller som vanadin behövs till energiomställningen – samtidigt som en urangruva skulle vara något som riskerar dricksvattnet för en hel bygd.

– Och dricksvattnet är ju det viktigaste vi har, säger han.

Hör mer om Russ Murtaghs tankar om gruvplanerna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.