Arbetsmiljöverket hittade flera brister på byggarbetsplatser i Härjedalen. Foto: Arkiv/SVT

Byggarbete stoppat i Härjedalen efter inspektioner

Publicerad

Arbetet på flera byggarbetsplatser i Härjedalen stoppades under veckan efter att flera myndigheter gjort inspektioner på 16 byggföretag. Stora brister i säkerheten var orsaken.

Det var Arbetsmiljöverket som tillsammans med Skatteverket inspekterade byggarbetsplatser i Funäsdalen, Vemdalen, Storhogna och Klövsjö under tre dagar. 16 byggföretag besöktes och på flera platser förbjöds fortsatt arbete. Där fanns risker att falla från höga höjder.

Vid inspektionen hittades även andra brister i arbetsmiljön. Bristerna måste rättas till och det kan bli fråga om sanktionsavgifter.

Skatteverket kontrollerade personalliggare hos 22 företag och på flera arbetsplatser fanns personer som inte var inskrivna i personalliggaren för arbetspasset.

Brister även i höstas

Myndigheterna gjorde inspektioner även i höstas och uppdagades brister.

– De företag vi nu följde upp hade tyvärr återigen brister i sin arbetsmiljö, säger Maria Björklund sektionschef på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

– Dessutom kan vi konstatera att det även denna gång är flera utländska arbetsgivare sominte anmäler sina arbetstagare till Arbetsmiljöverket som utstationerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.