I Storsjö Kapell finns tro på framtiden. ”Jag älskar människorna, friluftslivet och att det inte är ett projekt att göra något”, säger Johanna Åslund som vill flytta tillbaka. Foto: Fredrik Eliasson

I Storsjö Kapell brinner tron på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla fjällbyn Storsjö kapell i norra Härjedalen finns det ingen brist på framtidstro. Byalaget genomför just nu ett projekt med syfte att utveckla byn där målet bland annat är att få fler invånare, fler företagare och skapa fler evenemang.

Det är de sex personer som sitter i Storsjö byalag som startat upp projektet som man hoppas ska sätta Storsjö kapell på kartan.

Kampen om att få behålla affären är det som från första början fått byalaget att satsa.

Med barn i byn finns hopp för framtiden.

– Ja, det här är ju också en del i att behålla affären. För utan den skulle det bli ganska trist, säger Marlene Åslund som är en av dem som brinner för att hålla byn levande.

Marlene som startat en facebookgrupp för byn är nu är uppe i 750 medlemmar och det är dit många bybor går in för att hitta nyheter och information.

Renovera bygdegård och starta camping

I samarbete med länsstyrelsen, SCA och Storsjö FVO så vill man handikappanpassa friluftslivet.

Det man prioriterar är fiskeplatserna och fågelskyddsområdet. Andra konkreta exempel på vad man vill göra är en renovering av bygdegården och att starta upp en husvagnscamping.

–Jag vill få byn att fortsätta leva, och det är ju också mycket för barnens skull. Det tycker jag är viktigt, säger Marie Jonsson, sekreterare i byalaget.

I klippet ovan kan du höra Marie berätta om vad hon tycker är det absolut bästa med byn.

”Framtidstro måste man ha”

Det finns många utmaningar och man brottas med att det är för få som passerar byn och för få som väljer att stanna en längre tid.

En annan utmaning för byn är alla som vill flytta till Storsjö kapell men som inte har möjlighet pågrund av att det inte finns boende.

Läs också: 75 förslag för landsbygden

Johanna Åslund som är uppväxt i Storsjö kapell men som just nu bor utanför Ludvika hoppas på att få flytta tillbaka till byn så snart det bara går.

– Jag vill verkligen flytta hit så jag hoppas att det blir ett hus till salu snart. Jag älskar människorna, friluftslivet och att det inte är ett projekt att göra något. Jag tar på mig jackan, går ut genom dörren och är precis där jag vill vara och kan göra precis det jag vill.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.