Byn riskerar bli utan el

Uppdaterad
Publicerad

HOSJÖBOTTENByn Hosjöbotten fick el så sent som 1991. Men kan nu vara på väg att förlorade den igen.

I byn Hosjöbotten på fjället, en och en halv mil bortom Höglekardalen kokar Folke Persson kaffe. Elplattan på spisen går idag men strömmen går ofta. Byns invånare är rädd för att byns skraltiga kraftverk snart ger upp och då blir det tungt.

– Då måste jag bära ved och elda, men värst blir nog att bära vatten, säger Folke Persson.

El till Hosjöbotten

Reparationerna av kraftverket har kostat de bosatta över hundratusen kronor. Försäkringsbolaget har sagt upp sin förskärning så reparationskostnaderna får byborna själva stå för.

Nu kämpar byborna för att bli anslutna till det allmänna elnätet.

– Man skulle kunna slappna av på nätterna och inte hela tiden vara orolig att strömmen ska gå, säger Daniel Persson, renskötare och turismföretagare.

Hosjöbotten gränsar till både Åre och Bergskommun men än så länge har de inte fått någon hjälp därifrån. Nu har byborna vänt sig till landshövdingen och hon inväntar den nya budgetpropositionen. Förhoppningsvis finns sex miljoner avsatta för att dra en strömkabel till byn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El till Hosjöbotten

Mer i ämnet