Många av de djur som bekämparna vill ta bort är sjuka och sprider smitta. Därför är det angeläget att de snabbt avlägsnas. Räven på bilden är drabbad av skabb. Foto: SVT

Byråkrati stoppar avlivning av sjuka djur

Uppdaterad
Publicerad

Att avliva en skabbräv är lättare sagt än gjort numera. Polisens nya organisation har gjort skadedjursbekämpningen till ett moment 22. Det måste ansökas om tillstånd varenda gång det ska skjutas.

Mikael Magnusson jobbar på ett företag som haft generellt tillstånd att skjuta skadedjur. Förutom skabbrävar kan det röra sig om till exempel fiskmåsar eller duvor.

Avlivningen sker vanligen med luftgevär eller salongsgevär. I vissa fall kan det bli aktuellt med hagelbössa.

Tätbebyggt område

Kruxet är att det allt som oftast handlar om skjutande inom tättbebyggt område. Det är inte tillåtet, utan man måste söka dispens.

– När Jämtland var ett eget polisdistrikt var det aldrig några problem. Vi hade vårt tillstånd. Nu vill de att vi ska söka tillstånd varje gång och ansökan skickas dessutom på remiss till kommunerna, säger Magnusson.

Var det här riktigt kommer att landa ser nu oklart ut. En ansökan om tillstånd ligger hos en jurist vid polisen i Sundsvall. Mikael Magnusson har i alla fall inget tillstånd att skjuta.

– Så sent som i går fick jag två telefonsamtal om skabbrävar. Den ena gick dessutom på tre ben. Jag kunde bara svara att jag inte har något tillstånd att skjuta, berättar han.

Sökas i förväg

I dagsläget har han alltså beskedet att ett tillstånd måste sökas i förväg innan han skjuter.

– Det är ju helt absurt. Tror de att räven står kvar på samma ställe i väntan på att de hinner godkänna ett tillstånd?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer