Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Hansson (S) och Mats Gärd (C) berättar om vad partierna är överens om och inte överens om när det gäller styret av Strömsunds kommun framöver. Foto: Moa Lindberg/SVT

Arbetskraft och välfärden enade S och C i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Socialdemokraterna och Centerpartiet har enats om ett gemensamt styre i Strömsunds kommun. Men vad är de överens om och inte? I klippet ovan får du svar.

Socialdemokraterna sitter kvar i styrande position även denna mandatperiod, medan Centerpartiet lämnar oppositionen för en plats i styret.

– Vårt samarbete bygger på en samsyn kring hur vi ska arbeta och utveckla vår kommun inte minst när det gäller vård, skola och omsorg. Vi har även gemensamma prioriteringar inom andra områden så som klimat och miljö, näringslivsfrågor och integration. Genom vårt samarbete tar vi ansvar och gör det som är bäst för invånarna i Strömsunds kommun, säger kommunalråd Susanne Hansson (S) i pressmeddelandet.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Båda partierna tappade mandat i valet

Efter valet i september stod det klart att Socialdemokraterna tappade tre mandat i kommunfullmäktige. Centerpartiet tappade två. Detta samtidigt som både Moderaterna och Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt.

Tillsammans når S och C dock upp till 18 av 35 mandat och har därmed majoritet.

– Vi i Centerpartiet ska tillsammans med Socialdemokraterna göra allt vi kan för att skapa en positiv utveckling i hela kommunen, säger nuvarande oppositionsråd Mats Gärd (C) i pressmeddelandet.

Både S och C backade efter senaste valet, men tillsammans når de en majoritet i kommunfullmäktige. Foto: SVT

Den 16 november väljs ett nytt presidium för fullmäktige, valberedning och revision. På fullmäktige 8 december utses nya representanter i nämnder och styrelser.

Redan innan valet stod det klart att S och C hade viss samsyn i olika frågor, till exempel den om strandskyddet. Såhär sa partierna då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Strömsunds kommun är Susanne Hansson (S) kommunalråd och Mats Gärd (C) oppositionsråd överrens om att ett uppluckrat strandskydd skulle vara bra för inflyttningen. Hör varför i klippet. Foto: Sara Leijman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet