Så här fördelas mandaten i Bräcke kommun utifrån valresultatet.

Centerpartiet ökade starkt i Bräcke

Uppdaterad
Publicerad

Marginell minskning för Socialdemokraterna, stor ökning för Centerpartiet, enligt det preliminära valresultatet.

I valet 2014 fick Landsbygdens framtid nästan åtta procent av rösterna i Bräcke kommun och regerade i en konstellation med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna. I år ställde partiet inte upp i valet.

Centerpartiet ökade med 7,7 procent

Centerpartiet gjorde ett bra val även i Bräcke och har numera 34,2 procent av väljarstödet, vilket är hack i häl på Socialdemokraterna med 36,5 procent av väljarstödet. Förra valet talades det om Flatmoeffekten i Bräcke och stödet för Centerpartiet ökade alltså med ytterligare 7,7 procent i årets val.

Ovisst hur kommunen ska styras

Sett till den preliminära mandatfördelningen i Bräcke kommun går det inte att se någon given majoritet att styra kommunen under de närmaste fyra åren. Efter valet 2014 blev det intensiva förhandlingar i kommunen där bland annat Centerpartiet sökte lösningar för att hitta en majoritet med centerstyre.

Oklart med Sd:s tredje mandat

Men även i Bräcke är det osäkert vad som händer med Sverigedemokraternas tredje mandat. Sverigedemokraterna har bara två namn på sin lista i Bräcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.