Bör man som besökare betala för slitaget på naturen som friluftslivet orsakar? Det frågar sig länsturistchefen i Jämtland. Foto: SVT

CHATT: Gratis eller inte – ska det kosta att vara i naturen?

Uppdaterad
Publicerad

Inom vissa områden i Jämtlands län är besökstrycket hårt. Det har fått till följd ökade konflikter och slitage.

Ska det få kosta att besöka sådana områden? Läs alla inlägg i SVT:s chatt här nedan.

Gratis eller inte – ska det kosta att vara i naturen?

Pinnat inlägg

Tack alla som delat med sig av sina tankar om slitage och en eventuell avgift för att vistas i naturområden. Nu stänger vi den här chatten.

Har du ett nyhetstips? Skriv till jamtland@svt.se.

Pelle • Allemansrätten är H E L I G. Inget ska ändras. Inga avgifter eller xtraskatter. Pengar finns. Det är bara en fråga om fördelningen och prioritering. Slitage i naturområden löses INTE genom att lägga pengar i en burk, och OFTAST hamnar huvuddelen av pengarna i administratörsfickor istället. MYCKET dumt förslag och att ens tänka tanken. Nedmonteringen av svenska samhället och de värderingar vi haft långt tillbaka i tiden har nu gjort att kommersiella intressen och huvudstadsmentalitet intagit och förstört det som en gång var svenskarnas särställda identitet och märke ut mot världen. Folkhemmet och välfärden är slaktat och borta för evigt. Svensk industri en spillra. Vi har gett bort suveränitet och oberoende för ett kostsamt medlemskap i EU som hittills bara är en besvikelse. Snart är vi även NATOs lilla bitch med amerikanska kärnvapen på vår mark riktade mot vår tidigare mycket viktiga handelspartner Ryssland. Relationen är numera iskall, bara för att vi ställer upp på den Amerikanska/europeiska sidan i den här 20åriga planerade konflikten från Amerikansk sida där numer aktiva laboratorier bedriver experimentell forskning och utveckling av biologiska stridsmedel. Svensk media visar INGET och människor är övertygat rädda för "Putin". Våra politiker har grävt sin egen och svenska folkets massgrav med sina huvudlösa beslut som ENBART är av intresse för statsmakten och dess kontrollbehov över människor och deras tillgångar.
Någon gång kan man ju hoppas att folkets vilja skulle styra besluten som tas, men den drömmen om äkta demokrati verkar just nu väldigt långt borta.

Mats Fagerlund • Gratis såklart!

Är luften gratis? • Jag funderar på vad man förlorar i form av intresse för natur om det är avgiftsbelagt att vistas i naturen. Spontant känner jag att just allemansrätten är det finaste vi har och utan den så flyttar jag härifrån. Natur blir angägeläget och relevant när man lär känna den. Trodde även att vår allemansrätt var kopplad till totalförsvaret. Att Sveriges försvar vilar på att vi är en befolkning som kan vistas i skog och mark. Det undergrävs ju om vi inte har råd att vistas i naturen.

Patrik • Ännu ett sätt att öka segregationen

Göran Hallman • Det är viktigt att den allemansrätt vi har försvaras, men det kan göras genom att alla inser vikten av att minska belastningen på naturen. Modellen som finns i US nationella parker där föranmälan måste ske är mer attraktiv.

Veronica • Det ska inte kosta att vistas i naturen. Man måste se till Folkhälsan och att vistas i skog och mark måste vara gratis. Allemansrätten utnyttjas dock av olika företag som sliter hårt på naturen det är inte ok. Det bör ersättas med restaurering av leder. Hur det ska se ut vet inte jag, men bör regleras av tydliga regler och ersättningar som går oavkortat tillbaka till naturen.

Lars • Inför turistskatt (avgift) där pengarna sedan används lokalt. Ett system som används i Alperna

Christian • Nej, hur ska vi göra med övriga skogen då? Ska vi införa skatt på att vistas och plocka svamp och bär i inlandet också eller!! Fyfan så jävla korkat,

Fjällko • Självklart gratis människor behöver en plats som är så rogivande att vara på som i naturen.

Bjarne Solvang • Självklart sak det vara gratis att vistas i naturen, men man bör kanske omvärdera allemansrätten lite. Är det verkligen meningen att företag som anställer en massa människor, skickar ut dem i skog och mark, även till fjälls, och tjänar pengar på det som plockas. Hemmavid (Ringsta) ser man resultatet. En massa uppriven växtlighet som tar lång tid på sig för att återställa sig. Har även sett det till fjälls. Vara ute i naturen, plocka för eget bruk tycker jag är ok, Men inte för att släppa ut en massa folk och tjäna pengar på allas vår mark. Tror att förslitningsskadorna blir mindre om man är försiktig, vilket man inte kan säga om ”proffessionella” plockare. Bara en tanke.😀

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.