Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i containern och hör hur den fungerar. Foto: SVT

Container i Kall kan bli till stor hjälp för svenska glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Bakom lanthandeln i Kall, Åre kommun, står landets första så kallade SOT-punkt. Det är en container som, i händelse av strömavbrott, kan se till att bilar går att tanka, att de på äldreboendet får värme samt att byborna kan få mat.

En SOT-punkt (service- och trygghetspunkt) består som grund av en dagligvarubutik med en drivmedelsanläggning i direkt närhet. I händelse av ett långvarit strömavbrott i Kall kan containern se till att bensinpumparna och kyldiskarna på lanthandeln får ström samt att skolan får värme. Det i sin tur gör då att man kan evakuera de som bor på äldreboendet till den varma skolan.

Det är byborna tillsammans med kommunen som står bakom SOT-punkten. Länsstyrelsen är också med och finansierar.

Intresse från hela landet

Nu ska fler jämtländska byar få egna SOT-punkter och intresse finns även från andra delar av landet.

– Det finns en nationell potential, det här kan ju utnyttjas i hela landet. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad en SOT-punkt kan innehålla. Kan man exempelvis koppla på hemtjänsten eller räddningstjänsten, så att de kan ha nytta av detta? säger Tommy Sjöling på länsstyrelsen.

Följ med in i containern och hör hur idén föddes hos Margareta Andersson i Valsjöbyn.

Mer om SOT-punkter

Enligt länsstyrelsen är en service- och trygghetspunkt ”ett specifikt ställe som kan tillhandahålla en viss nivå av service i händelse av en krissituation. Det gäller framförallt kommersiell service för att kunna säkerställa tillgång till bland annat livsmedel och drivmedel under en kortare period”.

Läs mer om SOT och hur begreppet definieras på länstyrelsens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.