Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Set Melander från Ytterhogdal vaknade med torrhosta i maj för drygt två år sedan visste han inte att det var starten på en svår covidinfektion. Efter 6 månader, varav 37 dygn i respirator kom Set hem, men livet blev sig inte likt. Foto: Maria Broberg/SVT

Covid-19 förändrade hela Sets liv – lever fortfarande med sviterna

Publicerad

I maj 2020 drabbades Set Melander från Ytterhogdal av en svår covidinfektion. Han låg sex månader på sjukhus, varav 60 dagar på IVA och 37 dygn i respirator. Idag har han stora problem med lungorna, men kan gå igen.

Det råder inget tvivel om att entreprenören Set Melander är en överlevare. Trebarnspappans livsvilja och kämpaglöd präglar hela hans historia om sjukdomen.

Vardagen ser annorlunda ut  

Åren innan Set drabbades av covid drev han och hans fru värdshuset Lokatten i Los. Något som de inte kunde fortsätta med.

– Det är så sorgligt att jag vet inte ens om jag orkar berätta hur jag upplever det. Det var ju en dröm som hade gått i uppfyllelse, säger Set Melander. 

Idag fyller han tiden med skapande. Han har silversmide, guldsmide, svartsmide och han smider knivblad. Dessutom sysslar han med läderhantverk och driver en tatueringsstudio i hemmet.

Lungorna har blivit sämre

När läkarna undersökte Sets lungor nyligen hade han 53 procent kvar av lungkapaciteten, för ett och halvt år sedan hade han strax under 70 procent.

– För det första beror det på att lungfibros utvecklas, långsamt hoppas jag. Sedan har jag mycket ärr i lungorna som inte kan bli bra igen. Vad det handlar om är att bygga upp muskulaturen så att jag får mer kraft.

I Sverige finns idag många som lever med sviterna av covid-19. Sedan år 2020 har 9 225 sjukhusvårdade personer diagnostiserats med postcovid. Ännu fler tros finnas i primärvården.

Set Melander äter nu många mediciner för att klara vardagen.

– 45 eller 47 tabletter blir det per dag, säger han.

Hittar stöd hos andra IVA-patienter

På Facebook har han och en annan kille startat upp en grupp för andra som också har legat på IVA. Där känner han att han har ett stöd.

 – Dels kan vi berätta våra historier och dels följa upp med varandra hur det går. Vi har blivit personliga vänner. Vi delar ju något. Vi har ju verkligen något gemensamt. 

Se i videon ovan vad Set idag tänker om vad han har varit med om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer