Foto: SVT

Cryptomålet prövas inte i HD

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun bär inte ansvar för cryptosporidiesmittan i vattnet vintern 2010/2011. Det står klart sedan miljöåklagaren väljer att inte föra ärendet vidare till Högsta Domstolen.

Östersunds kommun krävdes på tre miljoner kronor i företagsbot för att man inte levererat ett vatten fritt från parasiter under tre månaders tid från slutet november 2010 till februari 2011. Dessutom krävde åklagaren ytterligare tre miljoner kronor av kommunen i ett så kallat förverkandeyttrande.

Men både Östersunds tingsrätt och Hovrätten för Nedre Norrland friade Östersunds kommun från ansvar. Domen från hovrätten står fast.

– Vi begär inte prövningstillstånd hos Högsta Domstolen, säger Lars Morand, chefsåklagare på riksenheten för miljö- och arbetmiljömål.

– Det finns inget prejudikatsvärde i målet och Hovrätten var ganska tydlig i domen att bevisningen inte är tillräcklig, säger han. Högsta Domstolen tar inte upp mål där bevisningen ska värderas.

Hovrätten konstaterade att kunskapen om just parasiten cryptosporidium var låg inom Östersunds kommun, men kunskapen var låg i de flesta svenska kommuner vid tidpunkten. Hovrätten menade att  Östersunds kommun har gjort vad som skäligen har kunnat krävas för att förhindra att undermåligt vatten distribueras till vattenabonnenterna.

Vid parasitutbrottet blev omkring 30 000 personer sjuka, och de med kommunalt vatten i Östersund fick koka sitt dricksvatten i tre månaders tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet