Blanktjärnarna är populärt att besöka, så populärt så att länsstyrelsen beslutat att införa begränsningar för cyklister och vandrare. Foto: Sara Leijman / SVT

Cykelförbud vid Blanktjärnarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fattat beslut om begränsningar för besökare vid Blanktjärnarna, Vålådalen. Förklaringen är att naturen behöver vila.

Blanktjärnarna med turkost vatten och på lämpligt avstånd för dagsutflykter har blivit ett alltmer populärt besöksmål. Det märks på naturen som utsatts för stort slitage. Därför har länsstyrelsen fattat beslut om att införa restriktioner för besökarna i området. Syftet med åtgärderna är att skydda naturen.

Naturen behöver vila

– Vi ser att området behöver vila, återhämta sig och få ett bättre skydd för att området ska utvecklas hållbart, säger Susanna Löfgren, länsråd vid Länsstyrelsen Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har fattat beslut om att vid Blanktjärnarna och dess nära omgivningar är det från och med sommaren 2019 bara tillåtet att vandra längs led. Det är en tillfällig begränsning som kan gälla i upp till tre år.

Cykelförbud i delar av området

För cyklister blir det också tillfälliga begränsningar. Ett cykelförbud införs i Blanktjärnsområdet. Stigen vid Holkendurrie blir också förbjuden för cyklister. Även Gröndalsdeltat – området vid Gröndalsplatån och längst in i Issjödalen avlyses för cyklister.

Förbudet att beträda Vålådalspyramiderna permanentas. Sedan 2016 skyddas pyramidåsen av ett tillfälligt förbud att beträda åsen, men då återhämtningen är långsam permanentas förbudet.

Länsstyrelsens beslut

Tillfälliga begränsningar som gäller i upp till tre år från och med sommaren 2019

Blanktjärn och dess nära omgivningar – endast vandring längs led. Ett tillfälligt förbud att gå på marken runt Blanktjärn och i dess nära omgivningar.

Mårtensflätet och dess nära omgivningar blir cykelfritt område.

Holkendurrie – stigen är öppen för vandrare, men fram till och med sommaren 2021 kommer det att vara förbjudet att cykla.

Gröndalsdeltat – blir ett cykelfritt område, det omfattar Gröndalsplatån och längst in i Issjödalen. Cykling får ske efter uppmärkta, statliga sommarleder i området, men längs leden från ”Kungliga jaktstugan” längst in i Issjödalen och upp till Gröndalsplatånska cykeln ledas.

Pyramiderna är förbjudna att beträda. Det tillfälliga beslutet permanentas.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.