Dålig curlingekonomi

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSUND Under måndagen skulle Östersunds curlingklubb har betalat sin skuld till Östersunds kommun på sammanlagt 342 000 kronor. Någon betalning har inte gjorts. Curlingklubben har inga pengar.

Nu är frågan: är det här slutet för den anrika idrottsföreningen?

– Vi har verksamhet som redan idag går 40.000 back och på sikt är vi dömda, säger Östersund curlingklubbs ordförande Flemming Patz.

Lag Peja Lindholm har vunnit 3 VM. En fjärdedel av dubbla olympiska mästarlaget Anette Norberg bor i Östersund. Regerande juniorvärldsmästarna Lag Lindström har också Östersunds curlinghall som sin hemmanläggning. Elitverksamheten är känd.

Breddverksamheten uppskattad. I synnerhet bland de äldre.

Men år efter år går curlingverksamheten med underskott, trots att föreningen äger fastigheten – och alltså inte betalar någon hyra – och i princip inte betalar något markarende.

Däremot har föreningen tagit ett lån på 127.000 kronor från kommun för att konvertera från direktverkande el till kommunägd fjärrvärme från Jämtkraft. Det har föreningen aldrig betalat på. Där har räntekostnaderna vuxit sig lika stora som skulden och totalt är klubben skyldig kommun 342 000 kronor.

Nu har kommun lessnat på curlingklubben. En faktura på hela beloppet, inklusive räntekostnader och andra skuld, har skickats till klubben. Igår skulle klubben betalt.

– Vi vet inte vad vi ska göra. Sitter i en jättetuff situation. Närmast prata med politikerna för att berätta vår situation, men vi har idag inga bra ideer på hur vi ska lösa det här, säger curlingsklubbens ordförande Flemming Patz.

Kommunstyrelsens ordförande, tillika ordförande i Jämtkraft, Annsofie Andersson, låter meddela att ”kommunen har föreslagit ett avtal som vi uppfattat som att vi är överens om”. Det avtalet går ut på att kommunen tar över ägande av curlinghallen mot att skulderna avskrivs. Curlingklubben skulle fortfarande vara ansvarig för driften.

Curlingklubben har runt 130 medlemmar. I mars arrangeras junior-VM av klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.