Företagaren Henrik Carlsson vill att säkerheten i Skäckerfjällen förbättras

Dålig mobiltäckning uselt för turister i Anjan

Uppdaterad
Publicerad

Dålig täckning skapar oro bland fjällturister. Företagaren i Anjan, Henrik Carlsson, vill ha en mast på fjällets sluttning.

Nätleverantörerna har blivit bättre, men det är fortfarande stora vita fläckar på mobiltäckningskartan över Jämtland.

– Det är ju så enkelt att sätta upp en mast på Anjeskutans sluttning och då täcker den in hela området här, säger företagaren Henrik Carlsson. 

Frustration i Anjan

Det är ont om livskraftiga företag i den här delen av västra Jämtland och för fjällstationen i Anjan är bra kommunikationer en förutsättning för överlevnad. Men det finns ingen mobiltäckning i Anjan och ifjol klippte Telia av den fasta telefonledningen. Oron var stor för att det skulle bli svårt att larma ambulans och för att turisterna inte skulle kunna boka rum.

– Vi krigade allt vad vi kunde för att få behålla vårt fasta nät, berättar Henrik Carlsson.

Fjällstation förlorade striden och den fasta linan ersattes med ip-telefoni, men den visade sig vara instabil, så särskilda MRG-telefoner införskaffades.

– De används av säkerhetspolisen, naturvårdsverket och samerna. De fungerar bra, säger den 87-årige företagaren. 

Täckning på topparna

I Skäckerfjällen möter SVT Jämtland vandrare från södra Sverige som har svårt att kontakta familj och vänner. Även på höjderna kan det vara svårt att ringa, men sms och datatrafik fungerar ofta. Arne Jansson från Gnesta gick nyligen en fjälledarutbildning hos Friluftsfrämjandet och han har införskaffat en liten portabel satellitmottagare för att kunna vara 100 % säker på att få kontakt med räddningstjänsten om olyckan är framme.

– Jag ska framför allt använda den när jag vandrar ensam, men den känns bra att ha med även när jag går med andra, förklarar Arne Jansson.

På fjällstationen står Henrik Carlsson och blickar upp mot fjällen.

 – Det är klart att många känner en otrygghet när de inte kan ringa, de har ju dålig möjlighet att klara sig om det skulle hända någonting, säger Carlsson.

Fler turister om mobilnätet byggs ut

Carlsson har drivit fjällstation i 47 år och tror på en ljus framtid för Anjan.

 – Folk vill komma ut i naturen och känna friheten, säger Carlsson.

För honom är en utbyggnad av mobilnätet nödvändig för att Anjan och andra jämtländska turistområden ska kunna växa.

– Det borde vara en fråga för riksdagen och alla partier som sitter där att agera, men de verkar inte vara intresserade av vad som händer häruppe, säger den erfarne företagaren.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer