Dåligt med sur ved

Uppdaterad
Publicerad

NÄTTERSJÖ Bristen på torr ved medför flera negativa saker. Risken för soteld ökar t ex om man eldar alltför sur ved.

Landets brandskyddsinspektörer försöker upptäcka risken för soteld innan det är för sent.

Joel Skantz är brandskyddskontrollant i Örnsköldsvikstrakten och han har märkt att allt fler väljer att installera framför allt nya

kaminer, ofta efter att villaägarna har konverterat till fjärrvärme eller någon form av värmepump.

– Trenden är att värmepannorna åker ut till förmån för fjärrvärme och värmepumpar. Dessutom installerar man kaminer för att spetsa till värmebehovet när det är som kallast.

Just nu har vi väldigt många besiktningar på nyinstallationer, så vi jobbar hårt för att hinna med så många som möjligt innan vintern, säger Joel Skantz.

En annan stor anledning till att så många väljer vedeldning som extra värmetillskott, är den kalla vintern senast då många villaägare fick höga elräkningar.

Problemet är att den rådande bristen på torr ved skapar problem för både miljö och brandskydd.

– Det gäller att vara noggrann med sin anläggning och den ved man använder. Då blir det sällan några problem. Men eldar man fuktig ved i sin anläggning så går en stor del av energin åt till att torka veden. Då förbränns inte alla gaser och partiklar som normalt skulle brinna upp i kaminen eller pannan, utan följer med röken upp i skorstenen bildar en tjärbeläggning som i värsta fall kan bli en soteld, säger Joel Skantz.

Gaserna som försvinner ut i luften är fram för allt kväveoxider och kolväten som är skadliga för miljön och hälsan.

– Vet man att man ligger efter med veden så ska man i största möjliga mån använda sig av ved som är huggen innan midsommar, den veden har haft störst chans att torka under sommaren och se till att förvara veden torrt och luftigt, säger Joel Skantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.