Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1,3 km ner i tunneln är läckan till dammen. Insatsledare Esbjörn Eriksson berättar i videon om arbetet som pågår vid vattenkraftverk ”Inte helt riskfritt” Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Vattenkraftverk i Hotagen översvämmades – vattnet nådde oljetankarna

Uppdaterad
Publicerad

Larmet om vattenskada i Stensjöns vattenkraftverk i Hotagen i Krokoms kommun inkom vid 15.45 på tisdagen. Räddningstjänsten fick styra bort inflödet av vatten då en stor mängd hydraulolja riskerade att läcka ut.

Arbetet med att stoppa vattenmängderna inne tunneln pågick fortfarande sent på tisdagskvällen. En mindre mängd olja kom ut i vattnet, men denna har kunnat tas om hand inne i kraftverket.

Strax efter 23-tiden avslutade räddningstjänsten sin insats då faran var över.

Vattnet läckte in i ett bergrum i vattenkraftverket, och den tunnel som leder till bergrummet är 1,3 kilometer lång. I bergrummet som fylldes med vatten finns en tank med mellan 2000 och 3000 liter hydraulolja. I det fallet att vattnet når tanken finns risk att olja läcker ut i vattnet nedströms.

Oklart vad som orsakat vattenläckan

Fortum som driver stationen har sitt team på plats för att utreda händelsen och vidta nödvändiga åtgärder. Daniel Risberg, driftchef, uppger att stationen varit tillfälligt avstängd och att läckan ska ha uppstått under återgången.

– Vi vet inte exakt vad som hänt, men något gick fel som gjorde att vatten nu läcker in i stationen så att den långsamt fylls inifrån, säger han.

Krokoms kommun i beredskap

Krokoms kommun bekräftar att de har gått in i beredskap och har kontinuerlig kontakt med räddningstjänsten och Fortum.

– I och med att det fortfarande är svårt för räddningstjänsten att göra en bedömning över läget, är vi beredda för att vidta eventuella åtgärder om det skulle behövas, säger Johan Beckman, sa säkerhetssamordnarne vid Krokoms kommun, under tisdagen.

Ingen personer har skadats i samband med läckan.

Vatten läcker in i en byggnad vid dammen i Stora Stensjön i Krokoms kommun. Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.