Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den förstörda marken vid Blanktjärn – naturbevakare Alf Kjellström konstaterar att naturen är i stort behov av att få återhämta sig. Foto: Marie Selander/SVT

Därför bör du undvika Blanktjärn i sommar – så här ser det ut

Uppdaterad
Publicerad

Blanktjärn i Vålådalens naturreservat är ett av länets mest populära utflyktsmål men i sommar vädjar länsstyrelsen till folk att inte besöka tjärnen. SVT besökte platsen tillsammans med naturbevakarna i området för att se hur där ser ut just nu.

På bara några år ökade besöksantalet från omkring 2 000 personer per år till 17 000 vid den turkosa tjärnen i Vålådalens naturreservat.

Det har fått stora konsekvenser för naturen. Idag råder både cykel- och beträdnadsförbud vid Blanktjärn och inför sommaren har länsstyrelsen gått ut och vädjat till folk att vänta ett eller ett par år med att besöka tjärnen.

Hur det nu ser ut nu, precis när sommarsäsongen håller på att dra igång, visar naturbevakarna Alf Kjellström och Martin Svedberg i videon ovan.

Osäker återhämtning för marken

– I fjol var det många som inte brydde sig om avspärrningarna. Det kommer att ta väldigt lång tid för naturen att återhämta sig, säger Alf Kjellström.

Än så länge är det rätt lugnt i området, men även i år är det rekordbokat i fjällen. Alla har inte riktigt koll på vad som gäller, trots den information som gått ut. Men några besökare hade tur och fick information mitt på stigen – möt ett par av dem här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besökare på väg till Blanktjärn: ”Va, råder det beträdnadsförbud här?”

Vid början av leden till Blanktjärn och även längs vägen finns tydliga skyltar om vad som gäller, för den som behöver mer information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet