Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Eliasson

Därför har skogspriserna i länet skjutit i höjden – mäklaren: ”Viktig i klimatomställningen”

Publicerad

Priserna för skog i Jämtlands län har stigit kraftigt det senaste året. Ingen annanstans i landet har hektarpriserna ökat så mycket som här, uppger en stor fastighetsförmedlare som SVT Jämtland har pratat med.

En del av förklaringen till prisökningen är pandemin – osäkrare tider leder till att fler väljer att placera sitt överskott i reala tillgångar som skog. Det säger fastighetsförmedlaren Mikael Sillerström på mäklarbyrån Ludvig & co.

– Jag tror man ser skogen som viktig i klimatomställningen, att det är därför man väljer att investera som man gör. Man ser att det kommer att bli en positiv utveckling i det här, säger Mikael Sillerström.

Hög efterfrågan

Varför just Jämtland seglat upp i toppen av prislistan beror i stort på att efterfrågan på skogsfastigheter är hög, och tillgången låg. Samtidigt har många av köparna gjort sin första investering i skog under de senaste två åren.

– Jag upplever att det har en viss effekt med det enormt fina friluftslivet som erbjuds i länet, så man kan få en kombination av investeringen i skog men även närhet till ett aktivt friluftsliv, säger Ida Steffansson, fastighetsmäklare.

Entreprenören Stig Engström har, av tidningen ATL, nyligen blivit rankad som Sveriges största privata skogsägare. I klippet berättar han om planerna för sina skogsmarker i nordligaste Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.