Erik Sundberg, finanschef i Östersunds kommun, har ännu inte fått några reaktioner från förbipasserande Östersundsbor. Foto: Nasdaq

Därför lyste Östersunds kommunvapen på Times Square i New York

Uppdaterad
Publicerad
Den senaste dagarna har New York-bor kunnat se Östersunds kommunvapen lysa över Times Square. Det är Nasdaq-börsen som visat kommunvapnet och den stora frågan är såklart: Varför?

Är det ett nytt vänortssamarbete på gång? Vill man locka New Yorkers till Jämtland? Eller har kommunens IT-avdelning hackat sig in på reklamtavlan?

Nej, inte riktigt. Det handlar om att Östersunds kommun är delaktiga på en plattform som tillhör Nasdaq.

– Nasdaq sustainable network är en informationsplattform. Alla som ger ut gröna obligationer rapporterar vad pengarna går till. Vi lägger ut det på vår hemsida och Nasdaqs plattform samlar rapporteringen från dem som är anslutna, säger Erik Sundberg, kommunens finanschef.

För att marknadsföra den här plattformen annonserar Nasdaq med organisationer som är anslutna.

– Vi är en del av att ge ut gröna obligationer och för att marknaden ska utvecklas måste transparensen och informationen öka, säger Erik Sundberg.

Han vet tyvärr inte hur länge just Östersunds kommunvapen synts, men han tycker ändå att det var en bra exponering.

– Det snurrar nog ganska friskt på tornet där, antingen har det visats flera gånger eller under ett tillfälle.

Som finanschef i en svensk kommun – hur känns det att uppmärksammas på Times Square?

– Det är otroligt häftigt att få den möjligheten och synliggöra det vi gör. Det var aldrig något primärt mål, man får se det som en bonus, säger Erik Sundberg.

Gröna obligationer

Visa

Själva begreppet grön obligation är utveck­lat av SEB i samarbete med Världs­banken. Begreppet användes första gången 2007 och syftar till att ta fram finansiering till miljö­­inriktade investerings­projekt.

– Att Östersunds kommun och de kommunala bolagen investerar i klimatsmarta, ekologiskt hållbara och energieffektiva projekt gör det möjligt för oss att ge ut gröna obligationer, säger kommunens klimatsamordnare, Anne Sörensson.

Den stora skillnaden mellan en vanlig och en grön obligation är att transparensen är högre och emittenten, alltså utgivaren, måste visa på vad pengarna investeras i.

Källa: Östersunds kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer