Därför rusar elpriserna även i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna rusar just nu. Och fredagens jätteskutt i prisbilden kommer att slås med råge redan under lördagen. Problemet med elförsörjningen påstås ligga i de nordligaste älvarna i landet – men inte Indalsälven.

Elpriset under fredagen var åtta gånger högre än vad det varit den senaste tiden. Orsaken skulle vara att de nordligaste älvarna i Norrbotten och Västerbotten har börjat lägga is och då måste man köra kraftverken försiktigare.

– Det är inte bara det här som spelat in utan till exempel också att just nu är produktionen från vindkraftverken väldigt låg, säger Magnus Åström hos Jämtkraft.

Även om det mesta är frid och fröjd längs Indalsälven, så handlas all el på elbörsen och Jämtlands län ingår i samma kundområde som de nordligaste länen. Kunder kan till viss del gardera sig mot plötsliga höjningar men de flesta har rörligt pris och då är det bara att betala.

– Den här höga nivån kommer gissningsvis att gälla en vecka, säger Magnus Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.