Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jurist Ian Kindstrand förklarar varför Länsstyrelsen i Jämtland inte gav tillstånd till fjällmaraton i år. Foto: Arkiv/SVT och Maria Harning/SVT

Därför säger Länsstyrelsen i Jämtland nej till två sträckor av fjällmaraton

Uppdaterad
Publicerad

Det är flera faktorer som gör att Länsstyrelsen i Jämtland nekade tillstånd till två tävlingar inom ramen för Fjällmaraton i sommar. Det säger ansvarig jurist, Ian Kindstrand, till SVT.

Det var i förra veckan som Länsstyrelsen nekade tillstånd till fjällmaraton på renbetesfjäll runt Ottsjö i Åre kommun. Beslutet har upprört arrangören som menar att det är fattat på felaktiga grunder.

I klippet förklarar juristen Ian Kindstrand varför inget tillstånd gavs.

Samtidigt försöker länsstyrelsen att styra turismen från Vålådalsområdet med Blanktjärnarna mot exempelvis Ottfjället. Det förklarar Ian Kindstrand så här:

– Det rörliga friluftslivet går ju på allemansrätten och den kan inte vi begränsa, men en tillståndspliktig verksamhet kan vi säga nej till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.