Takraset i Lillänge kommer inte att utredas av Statens haverikommission eftersom en stor granskning av takras redan gjorts och en lagändring är på gång, enligt Jenny Ferm, utredningsordförande vid haverikommissionen. Foto: Statens Haverikommission, SVT.

Därför utreder Haverikommissionen inte takraset i Lillänge

Publicerad

Takraset i Lillänge för en dryg vecka sedan kommer inte att utredas av Statens haverikommission av flera skäl.

Det handlar både om att takraset inte anses allvarligt nog för att en obligatorisk utredning – och att det är lagändringar för förbättrad byggkontroll på gång.

– Takraset når inte upp till kriterierna för vad som krävs för att en obligatorisk utredning ska göras, eftersom det endast var ett fåtal lindrigt skadade och de materiella skadorna var relativt begränsade, säger utredningsordförande Jenny Ferm vid Haverikommissionen.

Allvarliga olyckor utreds

Myndigheten har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga olyckor, exempelvis ras. Avgörande för om en undersökning ska genomföras är olyckans svårighetsgrad.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

I vissa fall är en utredning obligatorisk. I andra fall görs en individuell bedömning av säkerhetsvinsterna med en utredning. Om flera personer har omkommit eller blivit allvarligt skadade, eller om omfattande skador orsakats på materiel eller miljö, finns ofta skäl för kommissionen att genomföra en utredning.

Granskning avslöjade stora brister

Men när det gäller takraset i Lillänge anses det alltså inte tillräckligt allvarligt för en obligatorisk utredning. Inte heller anses säkerhetsvinsterna vara så stora att en utredning behövs.

– Vi gjorde en utredning efter att taket rasade in på Tarfalahallen (idrottshall) i Kiruna 2020 där vi identifierade övergripande brister i Plan-och bygglagen, säger Jenny Ferm.

Granskningen visade bland annat att kontrollerna från myndigheterna är nära nog obefintliga när det gäller en byggnads bärande konstruktion.

Lagändringar på gång

En statlig utredning tillsattes som ifjol lade fram ett antal förslag till förstärkta byggkontroller. Kontroller som ska förhindra personskador. Betänkandet är nu ute på remiss.

– Därför anser vi inte att det finns säkerhetsvinster nog att titta på takraset i Lillänge, då det redan är lagändringar på gång, säger Jenny Ferm.

Boverket har i en utredning – som kom före den statliga utredningen – kommit fram till att det sällan är snömängder utan brister i byggkonstruktioner som orsakar takras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Carlsson på Boverket menar att det är konstruktionsfel bakom takrasen. Foto: Helena Bohm Nilsson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

Mer i ämnet