Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till jul har Mirjam Olsson sin första jourvecka för stationen i Vemdalen. Hör om varför hon ville bli deltidsbrandman. Foto: Maria Broberg/SVT

Därför ville Mirjam i Vemdalen bli deltidsbrandman

Uppdaterad
Publicerad

Mirjam Olsson är precis färdigutbildad till räddningstjänstpersonal i beredskap, RiB som det förkortas till, och till jul har hon sin första jourvecka för Vemdalens station. Hon bor själv i Vemdalen och det är en förutsättning. På fem minuter efter att larmet har kommit måste hon vara ombytt och klar på stationen.

Idag finns det 15 brandmän i Vemdalen som delar på beredskapsjouren under året. På en beredskapsvecka finns fem brandmän tillgängliga. Till vardags arbetar Mirjam på restaurangen på hotellet i Storhogna, men det är för långt från Vemdalen för att hinna till stationen på fem minuter.

– Jag frågade min chef om jag kunde få ha jour var fjärde vecka. Det var inga konstigheter, men då kommer jag inte vara på plats på restaurangen utan då kommer jag vara nere i byn och kanske göra lite annat och hjälpa till på restaurangerna här nere så att jag har nära till stationen.

Viss oro för att bli påkörd vid trafikolyckor

Den största oron kring vad som kan hända under en utryckning vid trafikolycka är att andra bilar inte saktar ner.

– Det händer ju faktiskt att folk ur räddningstjänst och ambulans och så blir påkörda av andra trafikanter. Där vill jag bara uppmana att man ska hålla ner hastigheten vid olyckor så att det inte händer något sådant, säger Mirjam.

Hör i klippet varför Mirjam valde att bli deltidsbrandman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.