De får Östersunds kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kulturpris 2015 går till två barnboksförfattare.

Det är Sara Strömberg och Anders Nilsson som får kulturpriset för sitt arbete med barnböckerna om det lilla storsjöodjuret Birger. De har gett ut fem böcker och en pysselbok på eget förlag hittills.

Motiveringen till kulturpriset:

”Böckerna bjuder på god berättarkonst i kombination med ett gott artistiskt uttryck där äventyr och bus blandas med värme och empati i en färgstark blandning. De har med sin böcker och figuren Birgers flitiga närvaro på sociala medier bidragit med att sätta Östersund och Storsjön på kartan”. Det skriver kultur- och fritidsnämnden.

Vidare delas Östersunds kulturstipendium ut till Emma Dahlqvist och Henrik Ljusberg, de får 50 000 kronor vardera.

Emma Dahlqvist får stipendiet för att under en period få arbeta med projektet Råvaran, som handlar om jämtländska råvaror inom textilindustrin. Målet är att skapa en klädkollektion.

Henrik Ljusberg får stipendiet för att kunna arbeta med sin egen konstnärliga utveckling och med en planerad utställning i Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.