Joel Segerdahl och Gustaf Wallinder, heter de två studenterna som från och med i dag och en månad framöver ska vara i Gäddede. Till vardags studerar de journalistik vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
– Vi ville till ett område i Sverige som var underbevakat, i medieskugga, säger Gustaf Wallinder. Då gjorde vi en förstudie i våras och tittade på Gäddede som är ganska mycket underbevakat.
I Gäddede ska de nu skriva sin C-uppsats, samtidigt som de ska driva ett projekt som kallas #paplats. Tanken är att ta reda på vad det betyder att journalister verkligen är på plats på ställen som de bevakar. För samtidigt ökar klyftorna i Sverige.
– Jag tycker det är ett extremt bra exempl på hur vårt samhälle ser ut i dag, säger Joel Segerdahl. Det sker en centralisering och en urbanisering i landet och även media centraliseras. Vi tror att orter som Gäddede hamnar i medieskugga.
En fråga som de ska titta på är om frånvaron av journalister påverkar på vilket sätt gäddedeborna konsumerar nyheter.
– Nyhetskonsumtionen i allmänhet ökar, säger Gustaf Wallinder. Den är högre än någosnin. Men det skrivs allt mindre om landsbygden. Och om nyhetskonsumtionen ökar med det skrivs mindre om landsbygden så blir det här väldigt intressant.