Gustaf Wallinder och Joel Segerdahl fokuserar på Gäddede Foto: SVT

De fokuserar på Gäddede

Uppdaterad
Publicerad

Gäddedeborna är de som befinner sig längst från journalister. Det visade en undersökning i våras. Men vad gör det med Gäddede? Det ska nu två studenter ta reda på.

Joel Segerdahl och Gustaf Wallinder, heter de två studenterna som från och med i dag och en månad framöver ska vara i Gäddede. Till vardags studerar de journalistik vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Vi ville till ett område i Sverige som var underbevakat, i medieskugga, säger Gustaf Wallinder. Då gjorde vi en förstudie i våras och tittade på Gäddede som är ganska mycket underbevakat.

I Gäddede ska de nu skriva sin C-uppsats, samtidigt som de ska driva ett projekt som kallas #paplats. Tanken är att ta reda på vad det betyder att journalister verkligen är på plats på ställen som de bevakar. För samtidigt ökar klyftorna i Sverige.

– Jag tycker det är ett extremt bra exempl på hur vårt samhälle ser ut i dag, säger Joel Segerdahl. Det sker en centralisering och en urbanisering i landet och även media centraliseras. Vi tror att orter som Gäddede hamnar i medieskugga.

En fråga som de ska titta på är om frånvaron av journalister påverkar på vilket sätt gäddedeborna konsumerar nyheter.

– Nyhetskonsumtionen i allmänhet ökar, säger Gustaf Wallinder. Den är högre än någosnin. Men det skrivs allt mindre om landsbygden. Och om nyhetskonsumtionen ökar med det skrivs mindre om landsbygden så blir det här väldigt intressant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.