Kommunalrådet om IS-återvändare: ”De har inget i Sverige att göra”

Publicerad

IS-återvändare har blivit en brännhet politisk fråga. Statsministern anser att det ska skapas en internationell tribunal där terrorister ska ställas till svars, men ingen vet om det blir verklighet. Men vad tänker våra kommuner om IS-återvändare? I klippet ovan kan du höra vad Strömsunds kommunalråd svarar.

I dagsläget finns inga uppgifter om att det ska finnas några länsbor som krigat för IS och som vill återvända. Samtidigt visar en rundringning som vi gjort till länets kommuner att de förstår att det är en fråga som kan komma. I Strömsund möter vi kommunalrådet Göran Bergström (S).

Skulle Strömsunds kommun ha resurser att ta emot IS-återvändare?

– Absolut inte i dagsläget, säger han.

Anser att de ska ställas till svars

Göran Bergström är väldigt tydlig med vad han tycker om IS-krigare.

– Min personliga uppfattning är att IS-krigare är terrorister och ska behandlas som brottslingar och ska ställas till svars för de allvarliga brott de har gjort.

Därför stödjer han också det förslag som statsminister Stefan Löven (S) lagt fram: Att det ska införas en internationell tribunal.

– Jag stödjer den tanken, säger han.

”Synd om barnen”

En fråga som lyfts är de barn som fått följa med föräldrar som valt att ansluta sig till IS.

– Jag tycker synd om barnen som drabbats och visst kan vi ta hand om barnen.

Men om det skulle dyka upp en fråga om barn – hur ska ni agera då?

– Då måste vi lösa det självklart. För barnen är inte födda till brottslingar, men de här IS-krigarna har gjort ett medvetet val och det är en stor skillnad.

Så säger andra kommuner i Jämtlands län:

Visa

Ragunda: ”Jag tror inte att det är någon från Ragunda som är nere, men samtidigt vet vi inte. Därför måste vi förbereda oss och veta hur vi ska hantera det om det kommer återvändare till oss”, säger Mikael Westin (C), kommunalråd.

Bräcke: ”Vad vi vet finns ingen från Bräcke som har åkt ner. Frågan om eventuella IS-återvändare är inget vi har diskuterat”, säger Cathrine Blomqvist (S), ordf socialutskottet.

Åre: ”Det har inte blivit en politisk fråga. Vi räknar med att vi får hantera det om det blir aktuellt”, säger Björn Nilsson (VV), ordf socialnämnden.

Krokom:  ”Det har vi inte diskuterat ännu politiskt. Om det skulle komma någon familj som har barn så skulle det hanteras som vanligt av Individ och familjeomsorgen”, säger Andreas Karlsson (C), ordf socialnämnden.

Härjedalen: ”Kommunen kommer att förhålla sig till lagar och förordningar”, säger Anders Häggkvist (C), kommunalråd.

Östersund: ”Kommunen har ännu ej lyft frågan politiskt men får vi kännedom att någon IS-återvänder skulle vara på väg till Östersund så kommer vi naturligtvis hantera det” säger ordförande för social- och arbetsmarknadsnämnden Magnus Rönnerfjäll (C).

Berg: Har vi inte lyckats nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer