”Den ende som brydde sig”

Publicerad

Jonas Gardell, skaparen av SVT-serien Torka aldrig tårar utan handskar, hävdar att Östersundsbon Jörn Svensson (V) var den ende politiker som stod upp för de homosexuella .

På måndagskvällen sänds sista delen av TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar.

I boken som serien bygger på skriver författaren Jonas Gardell att det vid den tiden då historien utspelar sig, det vill säga under det tidiga 1980-talet då aids kom till Sverige, fanns det bara en enda politiker som brydde sig om de hårt ansatta homosexuella.

”En otäck reaktion”

Det var den vänsterpartistiske riksdagsmannen Jörn Svensson, som sedan 1984 bor i Östersund.

– Redan i samband med att homosexualitet avkriminaliserades i Sverige 1944, upplevde jag som tonåring en mycket otäck reaktion som innebar en våg av både propagandistisk och praktiskt förföljelse av homosexuella, berättar Jörn Svensson för SVT Jämtlandsnytt.

”Perverst och farligt”

– Man sa att det här var en perversitet och att det var en fara för ungdomen, ungdomen kunde förföras till det här. Och man använde uttryck som vi i dag nästan skulle skratta åt för att de var så löjliga – men som då fick en betydande folkopinion bakom sig.

När aidsskräcken nådde Sverige för 30 år sedan var Jörn Svensson en av ytterst få politiker som öppet ställde sig på de homosexuellas sida och tog ställning för dem i en tid då det talades om ”bögpest” och ”Guds straff”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer