I flera kommuner i länet är det förbjudet att avfyra fyrverkerier på vissa platser utan tillstånd av polisen. Foto: SVT

Dessa regler gäller för fyrverkerier i din kommun

Publicerad

Inga kommuner i Jämtlands län anordna fyrverkerier på nyårsafton, och flera av kommunerna har vissa områden där det är förbjudet att använda fyrverkerier. Här kan ni hitta de regler som gäller i din kommun.

Östersund

Det behövs tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier i Östersunds centrum som begränsas i öster av Rådhusgatan, i söder av Gränsgatan, i väster av Storsjöns strand och i norr av Arkivvägen.

Det är förbjudet att använda fyrverkerier närmare än 100 meter från Östersunds sjukhus, äldreboende, servicehus, Jamtli, Frösö Zoo, Djursjukhuset, Östersunds travbana och andra ridanläggningar i kommunen.

Krokom

I kommunen behövs tillstånd från polisen för att inom detaljplanelagda områden använda fyrverkerier.

Det är förbjudet att använda fyrverkerier närmare än 150 meter från Krokoms sjukhem och servicehemmen Ranågården, Hällebo och Solbacka. Mer information finns på kommunens hemsida.

Härjedalen

Det är tillåtet för privatpersoner att avfyra fyrverkerier mellan klockan 19.00 och 00.30 på nyårsafton.

Det krävs tillstånd av polisen för användning av fyrverkerier om det kan medföra skada eller olägenhet för person eller egendom.

Strömsund

Utan tillstånd från polisen får fyrverkeri inte användas i kommunen om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktningsvärd olägenhet för person eller egendom.

Ragunda

Du kan behöva tillstånd från polisen för att få använda fyrverkerier, men det är inget generellt krav.

För större fyrverkerier i närheten av bebyggelse och där många personer vistas krävs dock alltid tillstånd från polisen.

Berg

Kommunen har inga utformade riktlinjer angående användningen av fyrverkerier i sina lokala ordningsföreskrifter.

Åre

Fyrverkerier får inte användas inom Kallströmsväg i väster, Frönäsudden i öster, Åre strand i söder och Fjällgården i norr i Åre samhälle utan tillstånd från polisen.

Här kan du hitta information om hur du ansöker om tillstånd för fyrverkerier från polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer